Tuesday, September 10, 2013

Technologie Scan

Onze longlist hebben wij opgesteld door te bepalen welke technologieën wij wel interessant vonden om uit te zoeken.

Longlist
1.       3D Printing
2.       Virtueel valuta
3.       GPS
4.       Cloud Computing
5.       Cameratechnologie
6.       Chiptuning
7.       Google Glass

Vanuit de Longlist zijn de volgende twee technologieën gebleven op de short list.

Shortlist
1.       GPS
2.       Cameratechnologie

GPS
GPS staat voor Global Positioning System, dit systeem is in 1967 ontwikkeld door de Verenigde Staten. Het systeem gebruikt 32 actieve satellieten die elk in een van de zes banen op 20.200 kilometer hoogte cirkelen. De satellieten draaien om de aarde zodat er altijd minimaal 4 satellieten beschikbaar zijn. Hierdoor kan er op de meter nauwkeurig GPS worden getraceerd.
Foutenin het systeem ontstaan onder andere door verkeerde antennehoogte, geblokkeerde satellieten en sterke magnetische objecten.

De werking van een GPS is als volgt:
De GPS-ontvanger combineert de afstand tot de satelliet met de informatie over de plaats van de satelliet. Hierdoor komt de GPS tot een aantal opties waar gps-ontvanger zich bevindt. Bij twee signalen zal het signaal zich bevinden op het snijpunt van twee bollen. Wanneer het derde signaal wordt toegevoegd blijven er twee punten over. Bij het vierde signaal kan er met zekerheid worden gemeten en de plaats worden bepaald.
Er zijn meerdere satelliet navigatiesystemen, in Rusland maken ze gebruik van Glonass, in Europa willen ze in 2014 operationeel gebruik maken van Galileo. Hierdoor kan Europa onafhankelijk van de Verenigde Staten gebruik maken van navigatiesystemen.

Bronnen:

Experts:
Peter-Frans Pauwels
Pieter Andreas Geelen

Cameratechnologie
In dit onderwerp komen er in feite meerdere technologieën aan bod die mogelijk aanwezig zullen zijn bij de nieuwe innovatieve toepassing.

Infraroodcamera
Een warmtebeeldcamera is een speciale soort camera die niet naar het zichtbaar licht kijkt, maar naar infrarood straling. Een warmtebeeldcamera kijkt naar het infrarode deel van de straling. Hierdoor ziet de camera niet wat de kleur van iets is, maar wat de temperatuur is. Vandaar de naam warmtebeeldcamera of soms infrarood camera.

Onze ogen kunnen licht waarnemen wat van violet tot rood gaat. Het licht houdt daar echter niet op, maar we kunnen het simpelweg niet met onze ogen zien. Het licht wat wij niet meer kunnen zien aan de kant van het violet heet Ultraviolet en aan de kant van het rood heet dit infrarood.
Moderne digitale camera's maken gebruik van CCD chips die behalve voor zichtbaar licht óók gevoelig zijn voor infrarood licht. Om die reden kunnen deze camera's soms infrarood bronnen "zichtbaar" maken. Duurdere modellen beschikken vaak over een filter die deze ongewenste straling uit het beeld filtert.

Bewegingssensor
Een bewegingssensor is een apparaat dat bewegende voorwerpen en vooral mensen detecteert. Dit apparaat is voornamelijk geïntegreerd als een onderdeel van een systeem dat automatisch de gebruiker kan informeren of waarschuwen voor beweging in een bepaald gebied. Hierdoor worden deze apparaten voornamelijk gebruikt als belangrijk onderdeel binnen de beveiligingssector, het verzorgen van zuinigere omging met lampen en andere systemen.

Experts
Aviad Maizels
Alexander Shpunt

Eindkeuze: Cameratechnologie!


Tenslotte hebben wij gekozen voor Cameratechnologie. Waarom? Heel simpel. Het is een realistische en bruikbare technologie. Camera's kosten niet veel meer en ondersteunen steeds meer functies en mogelijkheden. Tegelijkertijd hebben ze ontzettend veel toepassingsmogelijkheden. Daarom hebben wij met z'n allen besloten dat wij deze technologie zullen gaan uitpluizen om te gebruiken voor een innovatieve toepassing.

No comments:

Post a Comment