Tuesday, September 10, 2013

Dominant Design


1.     Wat is een `dominant design` en plaats minimaal 2 voorbeelden (foto´s)

Bij dominant design is sprake van een product of procesarchitectuur die een productcategorie domineert. Meestal is dat meer dan 50% van de markt. Een dominant design is een de facto standaard, wat betekent dat het een industriestandaard is, terwijl het niet officieel is erkend of afgedwongen. Op basis van dit dominante ontwerp kan de industrie voortbouwen.

Een dominant design ontstaat (volgens Utterback en Abernathy) door evolutie binnen de technologie. Zij onderscheidden hierin meerdere fases. Allereerst is er onzekerheid over een technologie en de markt (fluid phase), en wordt volop geëxperimenteerd. De producten en diensten zijn nog onaf en onbetrouwbaar. Uiteindelijk ontstaat consensus tussen producenten en klanten over de gewenste producteigenschappen. Dit is het dominant design. Op basis van dit ontwerp wordt de productie effectiever en efficiënter gemaakt. Dit is de specific phase genoemd omdat alle verbeteringen zijn gemaakt op basis van het dominant design.

Een voorbeeld van een dominant design is een simpel toetsenbord, QWERTY is hiervoor de standaard geworden naast AZERTY.



Een ander voorbeeld van een dominant design is fossiele brandstof als standaard voor de energieproductie.



2.     Wat zijn `network externalities` ?
Er zijn twee verschillende manieren “network externalties”. De eerste manier is de positieve manier is “ the Bandwagon Effect oftewel het schapengedrag. De tweede manier is “snob effect” oftewel exclusiviteit van een product door de enige te willen zijn welke dat specifieke product bezit.
Technologie hypes zoals bijvoorbeeld de iPhone werkt in de vorm van een psychologisch netwerk, het verhoogd de waarde voor het individu.
Het treinrails netwerk in is het enige spoor waar gebruik van kan worden gemaakt. Hoe meer rails er wordt aangelegd, des te groter de waarde van het netwerk wordt. Ook omdat er meer (eind)bestemmingen bijkomen.

Exclusiviteit zoals bijvoorbeeld een gouden Rolls-Royce met naaminscriptie in diamantjes.

3.     Beschrijf de volgende dia over de Technology cycle.
Een voorbeeld is mini-usb als standaard voor aansluiting van mobiele telefoons, vroeger had vrijwel elke telefoon een ander aansluiting en zelf verschillende nokia’s hadden verschillende aansluitingen, nu wilt men de mini-usb als standaard daarvoor gebruiken en producers mogen zelf bepalen op welke manier zij dit toepassen.



4.     Geef uitleg bij de stappen over de dia Dominant Design: Increasing return to adoption.


5.     Wat voor rol kan de overheid spelen bij een `dominant design`?
De overheid kiest de standaard voor een land, bijvoorbeeld, iedereen moet rechts rijden. Zo komt daarmee automatisch ook het stuur aan de linkerkant van de auto’s te zitten binnen een land. 

Een voorbeeld van het tot stand komen van een dominant design:

No comments:

Post a Comment